Windmolens verstoren militaire radarsystemen

Thales
Foto : Wikipedia

In Hengelo staan de belangen van Thales, een bedrijf dat radarsystemen bouwt, en de strijd tegen klimaatverandering lijnrecht tegenover elkaar. Thales verzet zich tegen de komst van windmolens omdat deze het signaal van hun radarsystemen verstoren.

Thales Nederland is het grootste defensiebedrijf in Nederland en produceert geavanceerde radar-, infraroodapparatuur en vuurgeleidingssystemen, waaronder het Actieve Fased Array Radar (APAR) en SMART-L (Signaal Multibeam Acquisition Radar voor Doelgerichtheid op Lange Afstanden). De radarsystemen van Thales kunnen zelfs stealth-vliegtuigen detecteren. Bovendien vervaardigt het bedrijf vluchtsimulators voor civiele vliegtuigen zoals de Boeing 777 en Airbus A380.

De plannen voor windmolens in de regio zijn ambitieus, maar molens binnen een straal van zes kilometer van de Thales Campus in Hengelo zorgen voor problemen vanwege radarinterferentie en verstoring van kwalificatietests. Hoewel Thales voorstander is van de energietransitie, kunnen windmolens op specifieke locaties hun metingen verstoren vanwege de vaste paallocatie, het maskeren van objecten en verstoring door de draaiende bladen. De windmolens verstoren de tests die nodig zijn om een nog betere versie van de Smart-L te ontwikkelen.

Onderzoeksbureau TNO gaat de effecten van windmolens op de radarsystemen beoordelen. Thales’ radarsystemen worden wereldwijd gewaardeerd en spelen een cruciale rol in het detecteren van raketten en het bijdragen aan veiligheid en defensie. Het bedrijf erkent het belang van duurzaamheid maar benadrukt de uitdagingen die windmolens kunnen veroorzaken voor hun gespecialiseerde technologie.

De Nederlandse vestiging in Hengelo (Overijssel) werd in 1990 overgenomen door Thomson-CSF van Philips en stond voorheen bekend als Hollandse Signaalapparaten BV, vaak informeel “Signaal” genoemd. Een andere vestiging in Huizen (Noord-Holland) specialiseert zich in communicatieapparatuur en infraroodkijkers. In Eindhoven bevindt zich Thales Cryogenics, waar onderdelen voor de Joint Strike Fighter worden geproduceerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in