JOTA-JOTI 2024

JOTA-JOTI (Jamboree-on-the-Air-Jamboree-on-the-Internet) is het grootste evenement ter wereld voor scouts dat zowel in de ether als via internet plaatsvindt. Miljoenen scouts van over de hele wereld nemen eraan deel. Op deze pagina vindt u een uitgebreid overzicht van frequenties, zowel wereldwijd als in Nederland. Daarnaast bieden we informatie over diverse activiteiten en een lijst met deelnemers en hun rayons.

JOTA-JOTI - 2023

Zodra er meer informatie is over de JOTA-JOTI 2024 word de pagina bijgewerkt

Klik op de button naar keuze

World Scout Frequencies

Wat is JOTA-JOTI?

JOTA-JOTI staat voor de Jamboree on the Air en Jamboree on the Internet. Het is een bijzonder evenement dat Scouts van over de hele wereld samenbrengt. De term “Jamboree” verwijst naar grote bijeenkomsten van Scouts, ofwel op nationaal niveau of internationaal. Deze traditie gaat terug tot de begindagen van de scoutingbeweging in de vorige eeuw. De allereerste “World Scout Jamboree” vond plaats in 1920 en wordt nog steeds om de vier jaar gehouden.

In de vroege dagen van scouting werd “hamradio” populair onder Scouts, wat leidde tot het idee om een Jamboree op afstand te organiseren met behulp van radiotechniek. Dit resulteerde in de creatie van de “Jamboree on the Air,” dat voor het eerst plaatsvond in 1957. Later, met de toenemende populariteit van internet, werd de “Jamboree on the Internet” geïntroduceerd in 1995.

Tegenwoordig zijn deze twee evenementen samengevoegd tot één groot evenement genaamd JOTA-JOTI. JOTA-JOTI vindt altijd plaats in het derde weekend van oktober en brengt meer dan 2 miljoen deelnemende Scouts van over de hele wereld samen. Het is een geweldige gelegenheid voor Scouts om met elkaar te communiceren en de waarden van Scouting te delen, ongeacht de fysieke afstand die hen scheidt.

Algemeen thema JOTA-JOTI 2024

De JOTA-JOTI van 2024 is van vrijdag 18 oktober tot en met zondag 20 oktober. Elk jaar wordt er voor de JOTA-JOTI een thema geschreven dat centraal staat bij die editie. Het thema is een doorlopende lijn binnen de activiteiten van de JOTA-JOTI. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de spellen die bedacht worden, maar ook de tussentijdse activiteiten zoals de zomerkampronde. Het thema is bedoeld als kapstok waar elke groep zijn eigen activiteiten aan kan hangen. Dit thema is sterk aangeraden voor iedereen, maar niet verplicht. Er komen spellen in dit thema, per speltak, waar groepen gebruik van kunnen maken, maar je bent zeker ook vrij om je eigen spellen te bedenken.

Het algemene thema voor 2024 is “Frequently Green”. Hiervoor is voor de bevers, welpen, en scouts een eigen variant op gemaakt in hun eigen thema.
Frequently Green” heeft meerdere betekenissen en interpretatiemogelijkheden:

Uiteraard is het een hint naar het gebruik van verschillende frequenties die gebruikt worden tijdens de JOTA en de JOTI. Zowel bij het zenden is dit belangrijk om verbindingen te leggen met elkaar, maar ook via verschillende manieren om via het internet, data te versturen. Ook werken we ook soms met licht en andere vormen van golven en frequenties om met elkaar te communiceren.

Verder heeft het een achtergrond in duurzaamheid. We moeten steeds groener worden om ons op deze aardbol te kunnen redden. We doen al veel, maar het kan altijd beter. Een scout zorgt goed voor de natuur en helpt onze medemens met de wereld te redden. Dit staat ook in de belofte.

Vaak is het echter heel lastig om alles zo duurzaam mogelijk te doen. Je doet je best, maar het lukt je nooit om alles 100% goed voor de natuur te doen. Laten we vooral proberen om steeds frequenter groener te denken en te doen. Een beter milieu begint bij jezelf.

Video's door de jaren heen

JOTA-JOTI - 2023