De ICOM IC-9700 instellen voor WSJT-X

De Icom IC-9700 en WSJT-X vertegenwoordigen de evolutie van amateurradio naar geavanceerde digitale communicatie. Samen bieden ze radioamateurs de mogelijkheid om over de hele wereld te communiceren, zelfs onder uitdagende omstandigheden.

ICOM IC-9700

De configuratie van deze instellingen is gedaan met behulp van een USB-kabel die op de computer is aangesloten. De nieuwe IC-9700’s hebben al een voorinstelling (preset) voor onder andere FT8-gebruik. In dit geval hoeven de instellingen op de radio niet apart te worden ingesteld; het is voldoende om simpelweg de voorinstelling (preset) te selecteren.

Stel vervolgens WSJT-X in door de volgende drie tabbladen te bewerken. Je kunt ze bereiken via het menu Bestand – Instellingen in WSJT-X; vergeet niet uw callsign en uw grid toe te voegen

De poortinstellingen die hier worden weergegeven, kunnen variëren op uw computer. Het is mogelijk dat u moet experimenteren om de juiste instellingen te vinden. Een manier om ze te identificeren, is door te kijken naar de COM-poorten die beschikbaar zijn in de apparaatbeheerder van uw computer voordat u uw USB-kabel aansluit. Sluit de kabel vervolgens aan (met de radio aan) en kijk welke poorten aan de lijst worden toegevoegd. Dit zijn de poorten die u moet selecteren.

TIP : In het geval dat u meerdere radio’s of ontvangers heeft, kan dit verwarrend zijn omdat het moeilijk is te bepalen welke poort bij welk apparaat hoort. Een handige tip is om het freeware programma “Serial Port Notifier” te gebruiken. Met dit hulpprogramma kunt u elke poort een naam geven, waardoor u na een correcte eenmalige configuratie snel kunt zien welke poort bij welk apparaat hoort.

WSJT-X heeft op dit moment nog steeds de FT8-frequenties voor 70cm en 23cm niet standaard toegevoegd. Het is mogelijk dat je deze handmatig moet toevoegen aan het tabblad ‘Frequenties’ voor FT8 of andere modi, zodat ze beschikbaar zijn via het kleine vervolgkeuzemenu linksonder op het hoofdscherm van WSJT-X. Je kunt eventueel de Echo-regel aanpassen in FT8 met de frequenties 432.174 MHz voor 70cm en 1296.174 MHz voor 23cm.

Instellen voor oudere WSJT-10

Voor dit oudere programma, voornamelijk gebruikt voor EME (omdat de gevoeligheid als iets beter wordt ervaren), moest ik de volgende stappen nemen naast de normale instructies die K1JT geeft op het WSJT-10-helpscherm:

 1. Op mijn computer waren mijn COM-poortnummers gelabeld als 262 en 263; WSJT-10 kan deze grotere aantallen niet aan, dus heb ik deze poorten opnieuw toegewezen aan COM 1 en COM 2, die ongebruikte poorten op mijn pc beschikbaar waren. Ik heb hiervoor apparaatbeheer gebruikt en opnieuw opstarten was nodig om ze te laten werken.
 2. Op WSJT-10, INSTELLINGOPTIES: stel de PTT-poort in op 1; hierdoor wordt PTT toegewezen aan COM 1, zoals ingesteld in de vorige stap
 3. op de IC9700 heb ik ook de twee volgende aanvullende wijzigingen in de instellingen aangebracht:
  • MENU INSTELLEN CONNECTOREN USB SEND/keying USB SEND: stel dit in op USB (A) RTS
  • MENU INSTELLEN CONNECTOREN USB VERZENDEN/intoetsen Timer blokkeren bij USB-verbinding: zet dit op UIT. Deze instelling lost het probleem van de verzendvertraging van 5 seconden op dat veel gebruikers ervaren.

Hardware settings IC-9700

Instellingen IC-9700 wanneer er geen preset aanwezig is. Hier alleen de wijzigingen ten opzichte van de standaardinstellingen:

 1. 1.MENU-INSTELLINGEN CONNECTOREN
 2.  MOD-invoer
 3.      USB-mod-niveau = 30% (mogelijk moet u iets omhoog of omlaag aanpassen voor het juiste zendvermogensbereik voor uw pc en WSJT-X of WSJT-10.0)
 4.      DATA-mod = USB
 5.  CI-V
 6.      CI-V-baudsnelheid = 19200
 7.      CI-V-adres = 94 uur

iii.     CI-V USB-poort = Link naar (REMOTE)

 1.      CI-V DATA Baudsnelheid = 19200
 2.  USB VERZENDEN/intoetsen
 3.      USB VERZENDEN: stel dit in op USB (A) RTS
 4.      Timer blokkeren bij USB-verbinding: stel dit in op UIT. Deze instelling lost het probleem van de verzendvertraging van 5 seconden op dat veel gebruikers ervaren.