DARES’ Noodcommunicatieoefening: Doe Mee op 6 April!

Dares

Op zaterdag 6 april tussen 11.00 en 14.00 uur zal DARES (Dutch Amateur Radio Emergency Service) een grootschalige noodcommunicatieoefening houden, en radioamateurs worden van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen. De oefening, genaamd ‘Last Mile 2024′, simuleert een scenario waarin telecommunicatievoorzieningen op grote schaal uitvallen, waardoor de burgerbevolking niet langer gebruik kan maken van hun reguliere communicatiemiddelen, zoals telefoons en mobiele netwerken.

Tijdens de oefening zullen DARES-regio’s door het hele land lokale netwerken activeren, waarbinnen DARES-stations operationeel zullen zijn onder calls met de extensie /DARES. Daarnaast zullen ook regionale coördinerende DARES-hoofdstations in de lucht zijn onder PI9Dx calls. Aangezien niet alleen DARES-stations maar ook andere radioamateurs in het gebied een belangrijke rol kunnen spelen in noodsituaties, richt een deel van de oefening zich op het leggen van contact tussen DARES-stations en andere radioamateurs.

Radioamateurs worden uitgenodigd om tussen 11.00 en 14.00 uur te luisteren op de 2m en HF banden naar activiteit rondom deze oefening. Tijdens de oefening zullen /DARES- of PI9Dx-stations met enige regelmaat een CQ-uitroep doen, waarop andere radioamateurs kunnen reageren. Naast het leggen van verbindingen wordt ook gevraagd naar de locatie van de radioamateurs, zodat de DARES-coördinatoren een beeld krijgen van het dekkingsgebied van het radionet.

DARES bestaat voornamelijk uit aangesloten radioamateurs die hun kennis en vaardigheden inzetten voor noodsituaties waarbij reguliere communicatiemiddelen uitvallen.

Voor meer informatie over de oefening en DARES kunt u terecht op de DARES website.

28 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in