Scheveningen Radio in IJmuiden

Scheveningen Radio was van 1904 tot 1999 het radiostation van Nederland voor communicatie met schepen.

Op 19 december 1904 werd het Rijkskuststation Scheveningen Radio opgericht. Scheveningen Radio was een onderdeel van de PTT. De zender opereerde vanuit een houten keet aan de zuidzijde van de wijk Duindorp in Scheveningen. Omdat men last had van nabije zenders, werd het gedeeltelijk verplaatst naar IJmuiden. Tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog moest het station de uitzendingen staken. Na de oorlog heeft het nog gefunctioneerd tot 1950. De antennes in Scheveningen (Duindorp) zijn nog jarenlang gebruikt geweest, hiervan konden omwonenden last hebben in de vorm van ‘storing’ op eenvoudige radio-ontvangers. Zelfs kon een bewoner in de buurt op zijn elektronisch orgel meeluisteren naar het uitgaande verkeer naar de schepen.[bron?] Op 30 oktober 2014 werd de laatste zendmast van het station Radio Scheveningen in de Westduinen bij de Scheveningse wijk Duindorp ontmanteld.

Locatie IJmuiden
Scheveningen Radio in IJmuiden (1951) Na de oorlog hervatte Scheveningen Radio zijn activiteiten; eerst tijdelijk vanaf een schip in de Amsterdamse haven, later weer vanuit IJmuiden vanuit een klaslokaal aan de Houtmanstraat.

In 1951 verhuisde het station in zijn geheel naar IJmuiden in een nieuw gebouw op het Tweede Sluiseiland. Het dienstenpakket werd uitgebreid met marifoon en TOR (telex-over-radio). In 1971 betrok men het nieuwe Post-Radiogebouw aan de Merwedestraat/Lange Nieuwstraat in IJmuiden.

Sluiting
Nieuwe communicatietechnologie met behulp van satellieten maakte het zendstation geleidelijk overbodig: In 1987 werd de begeleiding van het noodverkeer overgedragen aan het Kustwachtcentrum in Den Helder. Op 31 december 1998 werd de radiotelegrafie (morse) gestaakt. Begin 1999 werden schepen verplicht te kunnen werken via de satelliet, en daarom werd de behoefte aan radioverkeer via radiokuststations steeds geringer. Op 31 december 1998, om vier uur ’s middags Nederlandse tijd, zond Scheveningen Radio zijn laatste bericht, “Wij wensen U en de bemanning voor de laatste maal een goede vaart en tevens een voorspoedig nieuwjaar”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in