Blackout veroorzaakt ook uitval van cruciale communicatie

In geval van een langdurige stroomstoring kan het communicatienetwerk van de samenleving snel instorten. Telefoons, internet en televisie werken vaak niet meer. Ook het internet, communicatie van de hulpdiensten (C2000) en het noodnummer 112 is niet gegarandeerd en dit kan voor grote problemen zorgen. Bijvoorbeeld als mensen hulp nodig hebben, als er noodgevallen zijn of als er belangrijke informatie gedeeld moet worden.

De radiozendamateur kan in dit geval uitkomst bieden. In een intressant artikel op de website van de VERON afdeling Flevoland, beschrijft Johan Jongbloed (PA3JEM) hoe de radiozendamateur een belangrijke rol speelt in het verzorgen van ‘last mile’ communicatie.

Het belang van de radiozendamateur in noodsituaties wordt ook erkend door de overheid. Zo heeft de Nederlandse overheid een samenwerkingsverband met de radiozendamateurs opgezet, genaamd het DARES. Dit netwerk is bedoeld om de samenwerking tussen zendamateurs en hulpverleningsdiensten te bevorderen tijdens noodsituaties.

Lees het hele artikel HIER

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in