Zaanse repeaters per ongeluk gesloopt

In de Zaanstreek zijn de repeaters PI2ZAZ en PI3ZAZ al geruime tijd uit de lucht. Dit kwam voor veel mensen onverwacht, maar er wordt hard gewerkt om de 2-meter repeater weer in de lucht te krijgen. De 70 cm repeater PI2ZAZ zal niet meer terug komen.Waarom gingen de repeaters uit de lucht?
Half januari gebeurde er iets rampzaligs voor de 2-meter en 70 cm repeaters. Toen beide repeaters half januari plotseling uitvielen, werd er onderzoek gedaan om te zien wat er aan de hand was. De repeaters stonden op een oude silo in Assendelft die niet meer in gebruik was.

Op zichzelf was er nog geen paniek, omdat de repeaters vaker uitvielen door een aardlekschakelaar. Ter plaatse was de verbazing echter compleet: de complete silo was verdwenen! Bij navraag ter plaatse werd verteld dat de silo was gesloopt en alle apparatuur bleek hierbij verloren te zijn gegaan.

Door een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden was er bij de sloop geen kennis van de nog aanwezige apparatuur. Er is nog navraag gedaan bij het sloopbedrijf, maar de apparatuur was niet meer terug te vinden.

Nieuwe repeaters?
In een vergadering met het bestuur van de VERON-afdeling Zaanstreek is de situatie besproken. Het plaatsen van nieuwe repeaters kost veel geld, tijd en energie. Daarnaast werden niet alle repeaters even vaak gebruikt. Er is besloten om de 70 cm repeater PI2ZAZ welke al in 1986 actief was te laten vervallen. Na enig onderzoek is besloten om het 2-meter repeater zo spoedig mogelijk weer in de lucht te krijgen op een nieuwe locatie. De Zaanse ronde zal voorlopig simplex plaatsvinden op 145.325 Mhz.

Als eerste is er contact gelegd met de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Door drukte bij de RDI liet een reactie bijna zeven weken op zich wachten. De 2-meter en 23 cm verguninng kunnen gecombineerd worden. De aanvraag voor het toevoegen van de 2-meter repeater aan de huidige vergunning voor 23 cm is verstuurd. De éénmalige extra vergunningskosten voor het verplaatsen van de 2-meter repeater zijn maar liefst € 228.

Nieuwe 2-meter repeater bouwen
Leo PA0LEZ en Onne PE2TAN zijn begonnen met het bouwen van een nieuwe 2-meter repeater. Er is een volledig nieuwe behuizing gebouwd met daarin alle apparatuur: twee zendontvangers (Motorola GM-340), de besturing, de voeding, een slimme ventilator en veel bedrading. De eerste testverbindingen zijn inmiddels succesvol uitgevoerd. Doordat alle besturingsinstellingen hetzelfde zijn als die van het oude repeater, klinkt het ook weer als vanouds.Op dit moment is het wachten op een bericht van het RDI over de nieuwe vergunning. Vanwege de drukte is er nog steeds geen reactie maar het RDI heeft laten weten dat ze de aanvraag hebben ontvangen. Er is telefonisch toegezegd dat er half mei een reactie zal komen. Er is dus nog geen datum waarop de repeater weer QRV zal zijn maar dit kan niet lang meer op zich laten wachten. Als er een update is, laten we dit zo snel mogelijk weten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in