“Woodpecker” is nu cultureel erfgoed

DUGA-1

Vanaf de jaren 1970 tot de kernramp in Tsjernobyl veroorzaakte de Over the Horizon Radar ‘Woodpecker’ van de Sovjet-Unie ernstige interferentie in de amateurradiobanden.

 

Oekraïne heeft nu verklaard dat de enorme Duga-1-radararray antenne een beschermd cultureel monument is.

Ruim 700 meter lang en meer dan 137 meter hoog torenen de stalen balken van de radar boven het omringende bos uit. Van een afstand lijkt het een massieve muur of het begin van een kooi.

De Vereniging van Touroperators van Tsjernobyl kondigde voor het eerst op zijn Facebook-pagina aan dat Oekraïne Duga-1 tot een beschermd erfgoed had gemaakt. Interfax, een Russische nieuwsdienst, bevestigde het nieuws later officieel. “Ons erfgoed is niet alleen het gebied rond de energiecentrale, maar ook de gebouwen op haar grondgebied”, zei Oleksandr Tkachenko, de Oekraïense minister van Cultuur en Informatiebeleid, in een Telegram-thread over de aankondiging. “Dus nu werken we aan het identificeren van andere objecten die op de monumentenlijst zouden moeten staan. Ons doel is om vernietiging zoveel mogelijk te voorkomen.”

Toen Duga-1 ergens halverwege de jaren zeventig online kwam, registreerden radio-operators over de hele wereld een vreemd signaal uit de bossen van Oekraïne. Het systeem was zo sterk dat het sommige frequenties verstoorde met een irritant bonkend geluid. Radioamateurs noemden de bron van het signaal “The Russian Woodpecker” vanwege het herhaalde tikkende geluid dat het in amateurradio’s veroorzaakte. Hoe dat klonk? Nou, zo:

 

Bron : PI4RAZ

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in