Laatste Vroege Vogels Ronde met dank aan intruders

In de vroege ochtenduren genoten talloze zend- en luisteramateurs van de gezellige ronde genaamd de “Vroege Vogels Ronde” op de PI2NOS repeater. Deze ronde bracht de repeater weer tot leven op een positieve manier en trok snel een groeiend aantal deelnemers. Tussen 5 en 7 uur ’s ochtends stemden enthousiastelingen af op de NOS repeater om te luisteren of om een gezellig praatje maken.

Helaas heeft de PI2NOS repeater, en daarmee de Vroege Vogels Ronde, de laatste tijd weer te maken met intruders. En worden er ook in de vroege ochtend storende geluiden uitgezonden, luide kreten en zelfs beledigende taal met ziekteverwensingen die alle fatsoensnormen te buiten gaan uitgezonden. Voor de waakhond de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) lijkt dit geen aanleiding te zijn voor actie.

Laatste Ronde
Voor de Vroege Vogels Ronde is het nu te laat. De rondeleiders Jan, Ko en Martin laten weten dat het niet langer mogelijk is om de ronde normaal te laten verlopen. Het gedoe en de ongewenste storingen tijdens de ronde zijn een toenemende bron van ergernis geworden. Voor rondeleider Jan, die altijd mobiel is, wordt het steeds moeilijker om zich op de weg te concentreren vanwege al het rumoer op de frequentie.

Deze reeks gebeurtenissen heeft tot de droevige conclusie geleid dat de geplande viering op vrijdag 1 september 2023, die eigenlijk de feestelijke 350e ronde had moeten worden, nu helaas de laatste ronde zal zijn.

De crew van de Vroege Vogels Ronde bedanken alle luisteraars en zendamateurs die hebben bijgedragen aan de ronde. De bijbehorende Facebookgroep, die inmiddels bijna 600 leden telt, zal blijven bestaan, zij het onder een andere naam, zo heeft Jan laten weten.

Intruders op alle banden
Het is op dit moment nog onduidelijk of de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur stappen zal ondernemen. Verschillende frequentiebanden HF / VHF en UHF worden dagelijks verstoord door intruders. Zelfs het NTA-net op de 80-meter band wordt verstoord, zo werd hier afgelopen week muziek afgespeeld. Ook wordt er misbruik gemaakt van callsigns en worden er opnames van zendamateurs afgespeeld.

Een Belgische amateur slaagde er onlangs in om vanaf een hoge berg verbinding te maken met de NOS-repeater en uitte zijn verbazing over de mogelijke afwezigheid van handhaving in Nederland. Kort gezegd, worden we te kakken gezet met een situatie waarin onbevoegde gebruikers vrij spel lijken te hebben.

1 REACTIE

  1. Het is ‘m et name te danken aan de personen die vinden dat ze zonodig moeten reageren op al dat geklier! Hiermee wordt de intruder een podium gegeven. En dat is nou net wat ie wil!
    Op PI2NON wordt ook wel wat geklierd maar daar krijgen de intruders of treiteraars geen aandacht. En dat werkt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in