Repeaters PI3UTR en PI2NOS On-Air vanuit Smilde

Op zaterdag 10 juni 2023 heeft een team van Hobbyscoop na een lange voorbereidingstijd de bekende radiozendmast in Hoogersmilde versierd. Het plan was eenvoudig: “aanzetten” van de repeaters PI3UTR en PI2NOS. Bij de uitvoering kwam er iets meer bij kijken; binnen één dag werden twee complete repeaters geïnstalleerd, ondanks een buitentemperatuur van meer dan 30 graden. Bovendien werden tijdelijke antennes geplaatst en dataverbindingen tot stand gebracht.

Hoewel PI2NOS al eerder in het noorden van het land gebruikt kon worden, is PI3UTR hier volledig nieuw. Op de 16e verdieping van de mast is de apparatuur gezamenlijk geplaatst. Met alle filters en hardware is het systeem een indrukwekkend 19 inch rack. Bovendien is de samenwerking met PI2NON verder versterkt; Dennis (PA4DEN) was ook aanwezig en heeft die dag meegebouwd. Hierdoor zijn er twee Hamnet-linkverbindingen tot stand gebracht, één naar Drachten en één naar Assen, waardoor de stabiliteit in het NON-net ook is verbeterd.

Het plan van het Hobbyscoop-team was ook om de antennes hoog in de vakwerkmast te plaatsen, op een hoogte van ongeveer 260 meter. Helaas is dit nog niet gelukt; het team heeft tijdelijk een klein antennesysteem geïnstalleerd op een van de bordessen. Binnen enkele weken zal een hoogbouwploeg naar Hoogersmilde komen om het werk af te maken. Als alles goed gaat, zal dit een nog betere dekking in het noorden van Nederland betekenen.

Meer bij Hobbyscoop 

1 REACTIE

 1. Leeuwarden, 17 augustus 2023.
  Open Huis FRAG Leeuwarden.

  L.S.,

  Op zaterdag 9 september 2023 wordt er een “Open Huis” bij de Friese Radio Amateur Groep (FRAG) gehouden.
  Iedereen is tussen 10:00 uur en 15:00 uur van harte welkom in het clubhuis aan de Avondsterweg 14, 8938 AK Leeuwarden.
  Er zal op deze dag informatie worden verstrekt over de FRAG als vereniging en over nagenoeg àlle facetten van de electronica/radio-hobby en er zullen, met de in het clubhuis aanwezige zend- en ontvangstapparatuur, verbindingen worden gemaakt met mede-zendamateurs “all over the world”, zowel op de oude manier met de microfoon of de seinsleutel, als met geavanceerde computertechnieken.
  Onder het genot van een hapje en een drankje zal er volop gelegenheid zijn om in persoonlijke gesprekken hobby-ervaringen uit te wisselen of informatie te vergaren.
  Oók zal er voorlichting worden gegeven over de in het komende najaar te starten cursus voor de zend-amateurmachtigingen.
  Ik zie graag dat de bovenstaande informatie in de daarvoor bestemde rubriek van Uw (digitale) dag-, week-, of maandblad, tijdschrift of ander periodiek wordt vermeld.
  Voor eventuele vragen kunt U mij bellen op 06-30047034 of een e-mail zenden naar ceesjolmers@telfort.nl

  Met een zomerse hobbygroet,
  Secretariaat FRAG, Cees Jolmers PD0JGQ

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in