Voor de 40e keer Radio Onderdelen Markt bij De Lichtmis

Radiomarkt 'De Lichtmis' Meppel

Op zaterdag 23 september 2023 vindt de 40e editie van de inmiddels beroemde Radio Onderdelen Markt (R.O.M.) plaats bij wegrestaurant De Lichtmis in Meppel. Deze markt staat bekend als het Mekka voor radiozendamateurs en is een jaarlijks hoogtepunt voor liefhebbers van elektronica en radioapparatuur.

De markt, die al sinds de jaren 80 wordt georganiseerd, is uitgegroeid tot een waar begrip. Het initiatief voor deze markt werd destijds genomen door een groep radioamateurs uit de regio Nieuwleusen en Meppel. In die tijd moesten radioamateurs bijna alles zelf bouwen, en degenen die wilden bouwen moesten hun onderdelen van ver halen.

1984

Het begon allemaal bescheiden, met een paar handelaren die hun waar aanboden in het wegrestaurant. Maar al snel groeide de markt in omvang, en de ruimte in het restaurant werd te klein voor het groeiende aantal handelaren. Daarom begon men met het opzetten van marktkramen rondom het restaurant.De Radio Onderdelen Mark blijft onverminderd populair, maanden voordat het evenement plaatsvindt, wordt er al druk gesproken over het jaarlijkse gebeuren in Meppel op verschillende amateurfrequenties. Voor veel zend- en luisteramateurs is dit een van de meest gezellige radiomarkten in Nederland, waar ze elk jaar reikhalzend naar uitkijken. En belangrijk om te vermelden: de toegang is gratis!

Evenals voorgaande jaren zal de markt plaatsvinden op de parkeerplaats van wegrestaurant De Lichtmis. De markt heeft altijd plaatsgevonden bij het etablissement van de Familie Huisman, eerst bij Bertus en Hennie, en sinds 2017 bij de vijfde generatie, Peter en zijn partner Bianca. De Lichtmis fungeerde tevens als honk van de Meppelse afdeling van de Veron, waar zij o.a. hun afdelings bijeenkomsten organiseerden.

Gedurende de jaren heeft de markt enkele nevenactiviteiten gekend. Zo was er lange tijd de antennemeetdag tijdens de radiomarkt en vond er naast de markt de kofferbakverkoop plaats. Helaas liep het animo voor de kofferbakverkoop terug, waardoor deze is komen te vervallen. Daarentegen groeide de vraag naar kraampjes.

Het succes van de R.O.M. is te danken aan de toegewijde vrijwilligers die al jarenlang betrokken zijn bij de organisatie. Sommigen van hen zijn al sinds de eerste editie actief. Ook de trouwe standhouders uit nederland, belgie en duitsland dragen bij aan het succes, aangezien velen van hen jaar na jaar terugkeren naar de markt.

Kortom, de Radio Onderdelen Markt bij wegrestaurant De Lichtmis is een mijlpaal in de wereld van radiozendamateurs en elektronicaliefhebbers. Het is een evenement dat niet alleen draait om het kopen en verkopen van onderdelen, maar ook om het delen van kennis en het smeden van vriendschappen. De 40e editie belooft weer een mooie markt te worden, en we kijken uit naar nog vele succesvolle jaren van de R.O.M. in de toekomst.

Voor de details van zaterdag bekijk het evenement in de AGENDA. En op de website van de Stichting R.O.M

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in