Quansheng UV-K5 verboden in Zwitserland

Quansheng

De enorm populaire Quansheng UV-K5 is verboden in Zwitserland, zo meldt het Zwitserse Federale Bureau voor Communicatie (OFCOM). De reden voor dit verbod is de overmatige emissie van harmonischen. Zwitserland is hiermee het eerste land dat de portofoon heeft verboden.

Ondanks dat Zwitserland een hogere limiet hanteert in vergelijking met bijvoorbeeld de EU tonen talloze video’s en artikelen op internet al maandenlang aan dat veel limieten van de portofoon herhaaldelijk worden overschreden. Tevens is met behulp van firmware zelfs mogelijk om op frequenties van 0 tot ruim 1300 MHz te zenden, zij het met een zeer laag vermogen. Gerelateerde apparaten zoals de Quansheng UV-K5(8) of de Quansheng UV-K6 zouden een soortgelijk lot kunnen ondergaan.

Wat betekent dit verbod voor de Zwitsers?
Zwitsers mogen de portofoon vanaf 2 november 2023 niet meer gebruiken, verkopen, weggeven of importeren, en deze mag ook niet in welke vorm dan ook worden geadverteerd. Het niet naleven van een dergelijk verbod wordt beschouwd als een overtreding en kan bestraft worden met een boete. Iedereen die een apparaat of systeem gebruikt dat niet aan de gestelde eisen voldoet, kan naast de boete ook kosten verwachten voor het opsporen en verhelpen van mogelijke storingen.

In Nederland geen vuiltje aan de lucht voor Quansheng
In Nederland lijkt er geen vuiltje aan de lucht te zijn voor Quansheng. Op het moment van deze publicatie heeft de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) de portofoon nog niet verboden in Nederland. Echter, gezien de problemen op bijvoorbeeld de PI2NOS-repeater lijkt het RDI niet veel meer te doen dan geld innen van amateurs en repeaterbeheerders. Kortom, in Nederland lijkt er geen vuiltje aan de lucht te zijn voor deze portofoons en de gebruikers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in