PD50VOP : Eerbetoon aan zeezender de Voice of Peace

Sinds 26 mei is Arie Rietveld (PD0ARI) actief met een special call, namelijk PD50VOP. Deze bijzondere call is een eerbetoon aan de zeezender de Voice of Peace.

Zendamateurs hebben de mogelijkheid om special call aan te vragen voor speciale gelegenheden. Aangezien het op 26 mei 2023 vijftig jaar geleden was dat de Voice of Peace begon met uitzenden vanaf een schip op de Middellandse Zee, is Arie vanaf die dag begonnen met het gebruik van de callsign PD50VOP.

PD50VOP zal gebruikt worden tot het einde van het jaar. Arie maakt verbindingen op de 10, 20 en 40 meter band, zowel in phone als digitaal. Hij hoopt tijdens deze verbindingen weer leuke zeezender-anekdotes te horen. Ter herinnering aan deze gebeurtenis is er een mooie Voice of Peace QSL-kaart gedrukt.

Arie Rietveld
Arie is al van jongs af aan gefascineerd door de zeezenders Radio Veronica, Radio Noordzee Internationaal en alle andere zendschepen. Hij luisterde niet alleen naar deze zenders, maar begon ook materialen zoals T-shirts, stickers en hitlijsten van de zeezenders te verzamelen. Door Radio Noordzee is zijn interesse in kortegolfluisteren ontstaan, waarna hij later zelf zendamateur werd.

Voice of Peace
De eigenaar van het zendschip, Abie Nathan, had één groot doel: met radiouitzendingen een groot publiek bereiken en vredesboodschappen verspreiden over het hele Midden-Oosten. Het radiostation zond 20 jaar lang populaire muziek uit, gepresenteerd door voornamelijk Engelse dj’s, afgewisseld met jingles en vredesboodschappen. Het station werd erg populair en de Voice of Peace trok miljoenen luisteraars. De uitzendingen begonnen op 26 mei 1973 en eindigden op 1 oktober 1993. Op 28 november 1993 is het vredesschip gezonken in de Middellandse Zee.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in