Henk Wijga van de reddingsboot Seeker uit Naarden was een van de eersten op het Buiten-IJ toen vorige maand een 14-jarige jongen verdronk. Volgens hem is er dringend behoefte aan een extra steunzender en verbeteringen in de samenwerking tussen organisaties bij zoek- en reddingsacties.
Henk zijn marifoon staat altijd aan op kanaal 16, het kanaal waar alle noodmeldingen binnenkomen. In het geval van het Buiten-IJ was er zelfs sprake van een ‘mayday’. Henk merkt op: “Als er een mayday binnenkomt, weten we bijna zeker dat de Kustwacht deze niet heeft gehoord.” De Kustwacht is verantwoordelijk voor zoek- en reddingsacties in het IJsselmeergebied. Hulpverleners die willen assisteren, melden zich bij de Kustwacht. Al snel blijkt echter dat het mayday-bericht in het centrum in Den Helder niet is ontvangen.
Steunzender
In dit gebied ontbreekt een steunzender, waardoor het marifoonverkeer in delen van het IJsselmeergebied regelmatig deels of helemaal wegvalt. Dit veroorzaakt ook ruis op kanaal 16, waardoor boten berichten moeten herhalen of via andere boten moeten doorgeven. “Schandalig,” vindt Henk. “Die jongen heeft geen eerlijke kans gehad. Het is niet goed verlopen.”
De Centrale Meldpost IJsselmeer maakt gebruik van steunzenders/-ontvangers in Durgerdam, bij de Ketelbrug, in Stavoren en in Lelystad. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft aangegeven dat er een project is gestart voor de installatie van een extra steunzender in Eemnes. Hoe lang het zal duren voordat deze steunzender operationeel is, is echter nog onduidelijk.
Lees ook : Haperend radioverkeer en missend reddingsstation: reconstructie van een reddingsactie bij Durgerdam