DP0GVN schotelantenne vernield door arctische storm

De schotelantenne die DP0GVN op Antarctica gebruikt voor de geostationaire satelliet-amateur-radiotransponder QO-100 is volledig vernield. Dat meldt AMSAT-DL op haar website. Volgens het Alfred-Wegener-Instituut (AWI) is Atka Bay (Antarctica) eind vorige week getroffen door een zware winterstorm. Op Neumayer Station III, ongeveer 20 kilometer van de baai, waaiden windsnelheden van max. 94,9 knopen (175,7 km/h), geregistreerd als minuutgemiddelde gedurende de nacht van 13 op 14 augustus. De sterkste windstoot was 112 knopen (207 km/u). Dit is veruit dehoogste windsnelheid van de afgelopen jaren.

DP0VGN schotelantenne vernield

Helaas werd ook de satellietantenne voor de geostationaire QO-100 amateurradiosatelliet volledig vernield tijdens de storm. Dit ondanks de weerbestendige radome. Gevolg is dat er tot nader order geen schoolcontacten met DP0GVN kunnen plaatsvinden. AMSAT-DL en AWI hopen begin volgend jaar een nieuwe antenne te plaatsen. Met name om de zeer succesvolle contacten met scholen voort te zetten.

QO-100 grondstation in 2020 opgebouwd

De QO100-antenne, evenals de bijbehorende zendapparatuur van AMSAT-DL kwamen begin 2020 aan op Antarctica. Kort na Nieuwjaar kwamen de spullen aan bij het Neumayer-station III. Dat is het Duitse pool-onderzoeksstation van het Alfred-Wegener-instituut. Een kraan hees op 10 januari 2020 de 1.2 m schotelantenne met radome op het dak. Daar kreeg het vervolgens een vaste plek. Roman HB9HCF en DL3LRM waren daar al aanwezig. Tegelijkertijd was een andere groep met DG1MD, DL1TOG en Felix DL5X per vliegtuig onderweg naar het Russische Novolazarevskaja-station. Zij moesten toen echter terugkeren naar Kaapstad vanwege het slechte weer. Inmiddels is DP0VGN al anderhalf jaar QRV op Antarctica. Dat is echter de komende maanden niet meer mogelijk.

Polarstern DP0POL/mm

Ster op QO-100Niet allen het Neumayer III station was actief. Ook de Polarstern, op weg naar dat station, was actief op de QO-100 tijdens haar reis naar Antarctica. Op 27 december 2020 voerden Theresa, DC1TH, en Felix, DL5XL, een eerste QSO vanaf de ijsbreker Polarstern via QO-100 onder de roepnaam DP0POL/mm. Dat deden ze met een portabel station, opgesteld op het dek voor een container. Deze nieuwe ster op QO-100 veroorzaakte pile-ups! Het idee stamt van Felix, DL5XL, en Charly, DK3ZL. Vervolgens ondersteunde AMSAT-DL het project met een complete 6 W transverterradio, alsmede een 75 cm schotel op een driepoot. Het hielp vele vakjesjagers aan nieuwe locatorvakken in de Atlantische Oceaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in