AT gaat verder als Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

De toezichthouder Agentschap Telecom gaat vanaf 1 januari 2023 verder onder de naam Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). De toezichthouder behoudt zijn huidige taken, maar gaat ook nadrukkelijk investeren in de digitale veiligheid van Nederland.

Het Agentschap Telecom (AT) is de toezichthouder op het gebied van telecommunicatie- en IT-netwerken in Nederland. Als gevolg van de toenemende digitalisering wordt dat een steeds groter domein en neemt ook het aantal opdrachtgevers toe, vertelde directeur-hoofdinspecteur Angeline van Dijk vorig jaar aan AG Connect.

De benaming ‘Agentschap’ past volgens de organisatie echter niet helemaal meer, aangezien er meer geïnvesteerd wordt in de toezichtstaken en deze intensiever worden. Maar niet alleen de naam van AT verandert per 1 januari 2023. Ook krijgt de nieuwe Rijksinspectie Digitale Infrastructuur een hernieuwde focus, naast de taken die de organisatie nu al heeft. Zo gaat de toezichthouder nadrukkelijk investeren in de digitale veiligheid van ons land, wat inhoudt dat er veel gelet wordt op betrouwbare netwerken, betrouwbare slimme apparaten en een veilig gebruik van het internet.

De naamswijziging en hernieuwde focus worden op 7 november officieel gepresenteerd aan minister Micky Adriaanse van Economische Zaken en Klimaat. De minister brengt die dag ook een bezoek aan het nieuwe kantoor van AT in Amersfoort.

Geschiedenis

De Radiocontroledienst van het Staatsbedrijf der PTT is opgericht in 1927. In die tijd lieten de eerste radio-omroepen en radioamateurs van zich horen en stoorden daarmee soms het openbare radio verkeer. Om de stoorzenders op te sporen gebruikt de RCD auto’s uitgerust met een gevoelige ontvanger en meetapparatuur.

Toen PTT op 1 januari werd geprivatiseerd en onder de naam KPN verder ging werd de opsporingstak ondergebracht onder het ministerie van Verkeer en Waterstaat, waar het verderging onder de naam Hoofddirectie Telecommunicatie en Post (HDTP). In juli 2002 werd de HDTP omgezet naar een zelfstandig agentschap onder de huidige naam Agentschap Telecom onder het ministerie van Economische Zaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in