Aardbeving Marokko HF noodfrequenties (nog) niet in gebruik

M.A.R.E.S

Marokko is op de avond van 8 september getroffen door een zware aardbeving. Het epicentrum lag ten zuiden van Marrakech. Het zwaarst getroffen gebied ligt in het Atlasgebergte en is zeer ontoegankelijk. De aardbeving heeft ernstige schade veroorzaakt in verschillende gebieden, waarbij ten minste 2.000 mensen zijn omgekomen en velen anderen gewond zijn geraakt.

De Marokkaanse Amateur Radio Emergency Services (een onderdeel van ARRAM, de Marokkaanse Nationale Vereniging) werken doorgaans op VHF/UHF-frequenties. Toen de IARU (Internationale Vereniging van Radio Amateurs) zaterdag contact had met Hassan CN8HAN, hun coördinator voor noodcommunicatie, was er geen indicatie dat het gebruik van HF-frequenties nodig was.

ARRAM heeft tot op heden nog geen verzoek ingediend om HF-frequenties vrij te houden. Echter, naarmate de situatie zich ontwikkelt en zoek- en reddingsteams arriveren, is het verstandig voor radioamateurs om extra alert te zijn met betrekking tot de HF-noodfrequenties, voor het geval SAR-teams deze frequenties gaan gebruiken om te communiceren met hun thuisland. Er zijn namelijk meerdere internationale zoek- en reddingsteams onderweg naar het getroffen gebied, waarvan sommige radioamateurs in hun teams hebben.

Op dit moment wordt HF op de IARU1 noodfrequenties niet gebruikt. Voor het nederlandse Dares is monitoring op dit moment (nog) niet nodig laten zij weten. De Marokkaanse zendamateurs verlenen op dit moment noodcommunicatie waar mogelijk. Communicatie vindt plaats op: 145.500 MHz en 439.825 MHz.

IARU Regio 1 HF noodfrequenties
3760
7110
14300
18160
21360

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in