Drie zendamateurs naar ruimtestation ISS

Op 27 februari om 545 UTC zal de wereld weer getuige zijn van een indrukwekkende gebeurtenis: de lancering van het SpaceX Dragon ruimtevaartuig Endeavour naar het internationale ruimtestation ISS. De SpaceX Crew-6 missie zal zes maanden duren.

Drie van de vier astronauten van de SpaceX Crew-6 missie zijn zendamateur.  Missiecommandant Stephen Bowen, KI5BKB, en piloot Warren “Woody” Hoburg, KB3HTZ, samen met UAE astronaut Sultan Al Neyadi, KI5VTV, en Roscosmos kosmonaut Andrey Fedyaev.

Alle bemanningsleden zijn klaargestoomd voor het Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) programma. In de afgelopen maanden hebben zij begeleiding gekregen bij het bestuderen en testen van de ARISS-radio’s, evenals bij het volgen van het on-air protocol, door ARISS-teamleden in het Johnson Space Center van NASA. Dit stelt de bemanning in staat om op het ISS de radiozendapparatuur te gebruiken en contact te maken met zendamateurs, scholen en andere onderwijsinstellingen via ARISS.

Kans voor radioamateurs
Met de Crew 6 missie zal er opnieuw een kans zijn voor radioamateurs om in contact te komen met het ruimtestation ISS. Dit biedt niet alleen een unieke kans voor radioamateurs om contact te leggen met astronauten in de ruimte, maar ook voor wetenschappelijk onderzoek en technologische ontwikkelingen. Door middel van deze communicatie kunnen bijvoorbeeld signalen worden geanalyseerd en de prestaties van apparatuur worden getest.

Het Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) programma biedt al jarenlang de mogelijkheid voor radioamateurs om via de ISS te communiceren met andere radioamateurs over de hele wereld.

Het ARISS-programma is een samenwerkingsverband van internationale amateur-radioverenigingen en ruimtevaartagentschappen die het International Space Station (ISS) ondersteunen. In de Verenigde Staten zijn de sponsors de Radio Amateur Satellite Corporation (AMSAT), de American Radio Relay League (ARRL), de ISS National Lab-Space Station Explorers, Amateur Radio Digital Communications (ARDC) en NASA’s Space Communications and Navigation-programma (SCaN). Het primaire doel van ARISS is het promoten van de verkenning van wetenschap, technologie, engineering, kunst en wiskunde-onderwerpen.

Live uitzending
NASA TV zal de lancering live te uitzenden, dit is te volgen op o.a Youtube. Vink alvast de herinnerings melding aan bij het filmpje op deYoutube pagina van de NASA. Waarneer de uitzending start zal je dan een melding krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in