inleiding
Dé antenne die waarschijnlijk vrijwel elke experimenteel radio-onderzoeker heeft, is een rondstraler antenne voor 2m en 70cm. Deze is in diverse soorten en maten te krijgen. De antenne die mij (terecht) is geadviseerd is de Diamond X-30N. Dit is een vrij compacte rondstraler voor VHF en UHF met respectievelijk 3 en 5,5dB versterking heeft. De prijs is gunstig en het is gewoon een goed product. Voor dit bedrag kan deze kwaliteit vrijwel geen zelfbouw antenne gemaakt worden.
bouw
De antenne bestaat uit een metalen basis en een wit gelakte glasfiber buis. Hierin is een straler opgenomen die bestaat uit recht koperen draad met ongeveer halverwege een spoel. Onderin bij het voedingspunt is ook nog een spoel met een condensator geplaatst om de antenne op 2m en 70cm goed te laten functioneren. De straler wordt gecentreerd door middel van vier schuimrubber blokjes die vastgelijmd zitten aan de straler. Opmerkelijk is trouwens dat de sraler (veel) korter is dan de behuizing lang is. De buis had (veel) korter kunnen zijn terwijl de straler er nog in had gepast. Vermoedelijk is dat omdat er een metalen dop op de buis zit en door wat tussenruimte de invloed op de vermogensafgifte door deze dop wordt vermeden.
diagram
De antenne heeft een versterking van 3dB op VHF en 5,5dB op UHF ten opzichte van een dipool. De X-50 is de grotere broer met meer antenneversterking. De X-30 is korter en heeft minder versterking, maar is naar mijn idee niet erg. Hoe meer versterking er is, des te kleiner de openingshoek. Dus als je schuin onder de antenne staat, kan het zelfs gunstiger zijn om minder antenneversterking te hebben door de grotere openingshoek. Daarbij zal het patroon grilliger worden naar mate er meer antenneversterking is.
namaak
Let op dat er ook imitatie antennes van de Diamond X-30N te koop zijn. Deze zijn vaak ongeveer 25% goedkoper, maar naar mijn idee kwalitatief veel minder. Op het eerste gezicht lijken de antennes erg veel op elkaar, zelfs de kenmerkende gele verpakking met opschrift “X30” is gelijk. (Het verschil is dat bij de echte “Diamond” op de verpakking staat en bij de immitatie niet.) Als er naar de details wordt gekeken zijn er wel degelijk verschillen zichtbaar. De montagebeugels zijn onder andere van een ander ontwerp en het metalen deel aan de onderkant van de antenne is ook anders. Er wordt beweerd dat de antennes uit dezelfde fabriek komen, maar hier heb ik mijn sterke twijfels bij. Diamond staat voor een kwaliteitsproduct, waarom zouden ze een slechter en goedkoper product op de markt brengen als dat tot (mogelijk) gevolg heeft dat de duurdere antennes minder verkocht worden en de goede naam op het spel gezet wordt door associatie met het slechtere product. Maar dit laatste is speculatie van mijn kant. Gezien de prijs van de antennes en het relatief geringe prijsverschil zou ik niet “gokken” en voor de échte Diamond X-30N gaan.
bron : Amateurtele.com (opgeheven op 06-07-2022)