Comet GP-9 Dual-Band VHF / UHF-basis verticale antenne

Comet GP-9

De Comet GP-9 is een van de beste vaste dual band antenne’s met de hoogste versterking van Comet. Als je absoluut maximale dekkingsgebied wenst, is dit de antenne die je moet hebben.

SPECIFICATIES
Frequentiebereik: 144-146 / 430-440 MHz
Versterking: 8.5dBi / 11.9dBi (VHF-UHF)
3×5 / 8 golf in VHF
8×5 / 8 golf in UHF
Maximaal vermogen: 200 watt
Lengte: 5,15m
Gewicht: 2,2 kg

Lengte en bouw
De lengte van deze antenne is 5.15m lang en bestaat uit 3 delen en 3 radialen van 49 cm lang. De behuizing is gemaakt van sterk glasvezel voor een lange levensduur. Zelf heb ik er 26 jaar een in de mast gehad waarna ik hem moest vervangen omdat de top van de antenne door de wind lek gesleten was, hierdoor kwam er water in het binnenwerk. Overige glasvezel delen waren nog in perfecte staat. Echter zijn de onderdelen niet los te verkrijgen.

Storm
De antenne zou volgens Comet stand houden tot windkracht 11 zo’n 150 km/h , oftewel zeer zware storm. De antenne heeft bij mij behoorlijk wat stormen overleefd. Hij buigt flink door bij een echte storm maar houd goed stand. In vergelijking met de Diamond X510 blijft deze Comet zeer stabiel staan bij een flinke bries, wat ook weer terug te zien is op de S-meter.

Brede ontvangst
Het frequentiebereik 144-146 / 430-440 MHz TX/RX. De antenne heeft een brede ontvangst van 100 MHz tot 170 MHz en 350 MHz tot 470 MHz. Uit eigen ervaring kan ik deze ontvangst bevestigen. Gek genoeg is er nergens iets terug te vinden over deze brede ontvangst, enkel bij Comet Japan spreekt men deze specificatie uit.


Stralingspatroon
Het stralingspatroon wordt omnidirectioneel rond de antenne naar de horizon gericht. Houd er echter rekening mee dat een antennepatroon met hoge versterking een smalle hoek heeft. Als u gebieden rond de antenne moet bedekken die een paar duizend voet boven of onder de antennehoogte liggen, is de GP-6 mogelijk een betere keuze vanwege de grotere stralingshoek van een antenne met een lagere versterking. Ook is het zinvol om de antenne soms een kwartslag te draaien omdat hij richtingsgevoelig lijkt. Een repeater zo’n 50km verderop ging door het draaien van de antenne van een S3 naar een S5. Dit kan natuurlijk ook komen door obstakels in de buurt waardoor de stralingshoek veranderde. Een absolute aanrader als je het maximale op VHF/UHF wil halen zonder richtantenne.

Let wel op dat je een coax gebruikt welke ook geschikt is voor UHF om echt het maximale uit de antenne te halen.

De prijzen van de Comet antenne’s zijn weliswaar hoger maar ze zijn dit ook echt waard. De kwaliteit is niet te vergelijken met de goedkopere antennes van Diamond. Ga je echt voor jaren lang kwaliteit neem een Comet.

Nieuwprijs van de GP-9 anno 2021 rond de €245,00.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in